måndag 31 maj 2010

Ringsidan och en tvåhjulig Amazon


Efter att ha mejlat Kamraten Kjell i helgen för att få klarhet i hur Citroëns ringsida fungerade så fick jag en lektion idag. Det är modell heltäckande snobbring liknande den Amazonen har i i förra inlägget. Den hålls på plats av navkapseln som i sin tur sitter med en skruv. Det är inget jättevanligt tillbehör och har den märkliga egenskapen att den inte riktigt passar utan sticker ut 15 mm utanför fälgen.


Och på tal om Amazoner så dök det upp en Kreidler Amazon 1957 idag. Det verkar vara en något ovanlig modell för det gick inte så bra att googla och hitta någon information om mopeden. Den var i alla fall orsaken till att Volvo Amazon fick heta 121,122 eller 123 utanför Sverige. Den var ute på sin första provtur och saknar fortfarande ett par kåpor.

söndag 30 maj 2010

Volvomarknad

Idag hade SVIS öppet hus och marknad för Volvodelar i sin lokal i Munktorp.
Det var fint väder och bara nio mil att åka så jag tog PVn och åkte ner en sväng. Mycket saker fanns det men jag lyckades åka därifrån alldeles tomhänt. Förutom stånden fanns det en del bilar att titta på.

Ett bakhjul på en Amazon. 
Volvo kombi med samlarvärde.

Mors dag

Idag är det Mors dag och oavsett om man anser att det är ett kommersiellt jippo eller inte så uppskattar de flesta mödrar, och även en del äkta makor, någon form av uppvaktning. Navkapslar och diverse skönhetsmedel är gåvor som , trots att de ges i all välmening, kan ge den uppvaktade ett lite tveksamt ansiktsuttryck. Två saker som däremot brukar fungera alldeles utmärkt är några blommor och en enkilosburk med kaffe.
Allers 1976

lördag 29 maj 2010

Våta drömmar

För de som önskar tillbringa semestern i en ny båt är det hög tid att göra slag i saken. Och med Electrolux sjökonto är det enklare än Ni tror att bli ägare till er drömbåt.

fredag 28 maj 2010

Citroën tillbehör 1950

Ett urval av tillbehör till eder Citroën.
Med reservation för eventuella prisändringar.

torsdag 27 maj 2010

Onsdagsträff

Igår var jag till Rembo strax utanför Avesta och tittade lite. Dom har flyttat sina onsdagsträffar några hundra meter för att få mer utrymme. Och det var välbehövligt för igår var det grovt och försiktigt räknat 60 bilar där samtidigt.




Några åkte italienskt.  
I tur och ordning Fiat X1/9, 600, 500 och 128, Alfa Romeo och en Gilera


Några körde franskt. 
2 X Renault -62 och -65
 
Dagens sötaste, en Peugeot  scooter 1955.

Och några Chevrolet från andra halvan av femtiotalet.
2 st Bel Air -55 och 57. En Impala -58 och en El Camino -59
 
 
Det var några bilder. Jag ska försöka hitta några andra roliga märken nästa gång.

tisdag 25 maj 2010

Hagströms och Jokkmokks-Jokke

Idag är det 105 år sedan Albin Hagström föddes. Någon yvig presentation blir det dock inte. De som är mer musikaliska än mig, dvs de flesta, har väl koll på hela historien redan. För de som inte är så upplysta finns som vanligt Wikipedia. Där kan man läsa om hur man startade med dragspelstillverkning för att senare gå över till lite mer rockigare instrument och förstärkare. Frank Zappa, Elvis och Sven-Ingvars är några världsartister som har spelat på Hagström-gitarrer.
Annons ur Teknikens Värld 1965

Tio år senare, dvs 25:e maj 1915, föddes Bengt Simon Johansson mer känd som Jokkmokks-Jokke i byn Djupbäck någon mil norr om Vuollerim i Jokkmokks kommun.

måndag 24 maj 2010

Måndagsträff

Som vanligt så har Hamstern varit och fikat eftersom det är måndag.
Dagens utsocknes. En riktigt fin PV 544 C. I Augusti 1961 började man leverera PVn med 12 voltssystem och B18-motorn. Då var den riktigt modern (om man bortser från karossformen). Under det följande året hann man med att tillverka 37900 st.

Dagens nyförvärv. En av stammisarna rullade in på en BSA 250cc från -59.

söndag 23 maj 2010

Lindesberg cruising

En trivsam tillställning med lagom mycket bilar, fint väder, snälla poliser och trevligt sällskap. Det kan inte bli mycket bättre.

Kameran vart kvar hemma så det blir bara ett uselt mobilfoto.Vi får hoppas att det är någon annan som vill dela med sig av sina bilder.

lördag 22 maj 2010

Tant Grön

För dom som tycker att det är lite tråkigt att det bara visas ljusgröna Chevor hos Hamstern...

Duck Flowers  mycket  snygga svenskbyggda -54.

torsdag 20 maj 2010

Foom

Nu är det Torsdag igen och då ska det städas och fejas som vanligt. Och inte har jag hittat det här undermedlet i min Konsumaffär. Så det blir till att släpa fram en hel arsenal av burkar och flaskor för att hamsterboet ska bli så där skinande rent igen.
Att döma av husmoderns leende var det roligare att städa 1961.

tisdag 18 maj 2010

Photoshop 68

Manipulering av bilder är inte något nytt fenomen.  Sommaren 1968 satt en medarbetare på tidningen Motor med ett hopplöst omodernt foto, taget bara ett år tidigare. Han (eller hon) räknade nog inte med att det 40 år senare skulle sitta en nyfiken Hamster och bläddra i tidningen.
Typiskt! Här ska man ut och ge järnet på motorvägen, så ligger det två söndagsbilister i bredd och blockerar hela vägen....
Som vanligt så går det att klicka på bilden så blir den större.

måndag 17 maj 2010

Citroën B11

Jag nämnde Kamraten Kjell förra hösten . Citroënfrälst men trots det en mycket sympatisk människa. Vi brukar träffas och fika på måndagskvällar. Idag upplyste han mig om att B11 var Sveriges mest sålda bil 1947. Det kunde man aldrig ha gissat.


B11 tillverkades från 1934 till 1957 och hade både självbärande kaross och framhjulsdrift. Dom kan dom där fransmännen.
Kjells exemplar är av 1950 års modell.

söndag 16 maj 2010

Premiärturen

Igår var äntligen dags för premiärturen.
Nybadad och med 2 nya friska strålkastarlampor.

Sen bar det iväg.

lördag 15 maj 2010

Wax on - wax off

I ett försök att nyansera gårdagens inlägg vill jag poängtera att det finns mängder av olika fabrikat när det gäller bilvårdsmedel.

Glänser verkar vara populärt bland rallyförare och brukar ha både Carlsson på Taket och Ursula Wirth i sina annonser.

Turtle är ett fabrikat som med hjälp av TV-kändisar går hem hos större delen av svenska folket.
Eminent - pansarvaxet. Med en militärgrön framtoning?

fredag 14 maj 2010

Vårstädning

Nu lovar SMHI att det ska bli drygt 20 grader och solsken imorgon. En dag som gjord för den årliga vårstädningen av bilen.


Arbetet går lättare om man utrustar dom mindre familjemedlemmarna med varsin skiftnyckel och låter dom montera ur en del skrymmande inredningsdetaljer.




Riktiga grejor är A och O när det gäller bilvård.

torsdag 13 maj 2010

Bilbyxa 1967

Ett par såna skulle man ha. Picko Troberg vet allt om bilkörning och borde kunna avgöra hur en perfekt bilbyxa ska se ut.
Men dom har alldeles säkert försvunnit från de flesta herrekiperingarna...

onsdag 12 maj 2010

Bilprovningen

Nu har PVn varit och hälsat på hos Svensk Bilprovning. Den mycket trevliga besiktningsmannen blev smått lyrisk när det kom en, i hans ögon, riktig bil. Han hade ett förflutet som mekaniker på Volvo. Tyvärr så var bromsverkan lite ojämn efter vintern så vi får åka dit och hälsa på en gång till. Fast det gör väl inte så mycket.
Hösten 1964 hade Teknikens Värld en reportageserie som tipsade om de vanligaste felen inför den obligatoriska Bilprovningen som startade 1:a januari 1965.

söndag 9 maj 2010

Kartläsarlampa

Nu har jag blivit stolt ägare till en kartläsarlampa med inbyggt förstoringsglas, modell "kaffepanna". Tyvärr vet jag inget om tillverkare eller ålder. Det finns en något modernare variant som är lite rundare och förmodligen mer eftertraktad. Men för de 70 kronorna jag betalade har jag fått ett roligt och praktiskt tillbehör. Den kan säkert komma till användning när det bär av på semester.

Välkommen hem

Nu har Chevan fått komma hem igen. Till ett alldeles nystädat garage. Annars hade den liksom inte fått plats...
Nu väntar lite rundsmörjning och tvätt och lite pyssel, så kan det kanske bli en provtur till helgen.

lördag 8 maj 2010

Preem - Avesta

I augusti förra året skickade jag in en bild till Mack & Motell på en bensinstation som hade grävskopan hängande över sig. Glädjande nog var det "bara" pumparna som strök med. Det skulle gå att ha ett litet museum där, granne med Turistbyrån och allt. Hoppas i alla fall att någon kan snygga till huset.
Så här såg det ut idag på förmiddagen.

Mitt i det här vykortet som visar Kungsgatan är det en gul prick som kan vara en Shellskylt?

fredag 7 maj 2010

K-märkt

Många av Hamsterns läsare åker VW i någon form. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på vilken bra kvalité det är på servicen hos deras verkstäder.
Så här bra var det 1965.

torsdag 6 maj 2010

Torsdag

Och då ska det ju städas och fejas så det blir fint till helgen. Men det går mycket lättare sedan jag började med Munksjös dammpåsar.
Publicerad 1961

onsdag 5 maj 2010

Monark 1964

Farbror Sid publicerade tidigare i kväll tre coola mopedknuttar från 1963. Ett år och två timmar senare kommer en eftersläntrare på en Monark med rocketstyre.

söndag 2 maj 2010

BP

Det är inte alltid så lätt att veta vilken bensin man ska välja. Men hos BP får man råd. Och dom har dessutom hela 5 olika oktantal att välja på. Allt för att bilåkandet ska bli så ekonomiskt som möjligt.
Teknikens Värld 1964