måndag 27 september 2010

Triumph Spitfire 4 1963

Som jag nämnde tidigare idag så håller vi igång med fikakvällarna hela september ut. Så här sent på säsongen är det mest de närmast sörjande som dyker upp, men idag fick vi besök av en rätt häftig bil.
Triumph Spitfire 4 tillverkades i 45753 exemplar mellan 1962 och -64. Chassiet är gemensamt med Triumph Herald men motorn på 1147 cm3 har skrämts upp till hela 63 hk med hjälp av ett par dubbla SU-förgasare.

Tunna skivor

När man hör ordet vinyl tänker man ofta på välljudande 45-varvare med Bibi Johns och Beach Boys.
Men tillsammans med en gnutta fiffighet, lim och en kniv kan man få ett mycket vackert och tåligt golv också.
Monterad i tidningen Hem och Fritid 1968.

Extrapris

På väg hem från Måndagsfikat på Hembygdsgården tittade jag in på affären. Där inne möttes jag av ett erbjudande som fick mig att undra vart alla röda prislappar tog vägen? Visst var det bättre förr.

söndag 26 september 2010

Kungsgatan by night

En sökning på Kungsgatan på en av våra större kartsökningssidor gav 93 träffar. Trots detta hoppar vi över gissningstävlingen den här gången.
Liv och rörelse i Stockholmsnatten.
Här kan man se samma vy men i dagsljus och med högertrafik.

torsdag 23 september 2010

Barnarbete

... om än i en human form. För han ser väldigt nöjd och glad ut lilla Janne. Och han kommer säkert att se "Andersson I Nedan" och andra nyttiga program från Utbildningsradion på sin nya portabla TV. Undrar om hans far- och morföräldrar och fastrar och mostrar ser lika glada ut efter att ha tvingats stödköpa flera årsförbrukningar av Mors Julbrev?
En säljande annons från 1964.


Fotnot: Barnarbete i sin rätta bemärkelse är tycker jag definitivt inte om men inte av samma anledning som damen i mitten...

måndag 20 september 2010

Autolite

Autolite, för er som vill kunna lita på era tändstift. Och dom fungerar för övrigt alldeles utmärkt i andra märken än Ford också.
Annons med gnista, från 1964.

söndag 19 september 2010

Läsarnas egna, del 2

Här kommer ännu ett tips från allmänheten. Det här är så bra så jag tycker att det förtjänar både dubbelt honorar och ett eget inlägg.
Mycket praktiskt nu när hösten är här.

lördag 18 september 2010

Partiledare

Inför valdagen den 19:e september 1976 kunde man i Teknikens Värld läsa om vad de olika partierna tyckte i olika trafikfrågor. För att sammanfatta deras åsikter så var det inga stora skillnader mellan dom...
Fem män som man inte skulle köpa en begagnad bil av?

Mer intressant är deras val av bilar. Om man bortser från Per Ahlmark som fick bevisa sina färdigheter i trafiken på en lånad DBS eftersom han vid tidpunkten aldrig hade ägt en bil. Körkort hade han däremot och brukade hyra bil på utlandsresor. 

Thorbjörn Fälldin var inne på sin femte Opel, en sex år gammal Caravan med 16000 mil på mätaren. Den körde han enligt reportern både fort och smidigt med, utan att använda kopplingen när han växlade.

Olof Palme nöjde sig med att posera i sin röda Saab 95, men sedan fick den tidigare kommunikationsministern skjuts från platsen av sin hustru Lisbet. Orsaken till den inställda provturen var att hela baksätet var fullt av packning, eftersom paret intervjuades på resande fot utanför Askersunds stadshotell.

Gösta Bohman var väl den som förvånade minst i sitt val av bil. En Mercedes 230 känns väl som ett normalt val. Här fann reportern dock en viss tveksamhet när det gällde rattfattningen och kopplingsmanövreringen.

Lars Werner var en skicklig bilist som föredömligt mjukt och säkert lotsade Teknikens Värld genom staden i sin BMW 2000 från 1970. Lite överraskande kanske. Hade han inte passat bättre i någon av sina tidigare bilar som var VW och PV?

fredag 17 september 2010

Äntligen fredag

Man kanske inte behöver få en pokal för att man har slitit på jobbet en hel vecka, men som Dynamit-Harry brukar säga "en liten öl är vi väl värda efter det här".

torsdag 16 september 2010

Fordservice 1955

Med mindre än hundra dagar till julafton så är det snart dags att boka in vinterservicen på vagnen.

tisdag 14 september 2010

Lockande annonser

På det tidiga åttiotalet när Hamstern var internerad på lantbruksskolan i Sala var det populärt med ölschampo. Jag tror knappast att vi blev finare i håret, utan det var nog mer ett sätt att bättra på imagen.

Nu var det inte någon nyhet att tvätta håret med konstiga tillsatser som man kan se på de här annonserna som publicerades 1963, dvs ganska exakt 20 år tidigare.
Glimor äggschampoo för hårdkokta killar och tjejer.

Hylins oljeschampoo, nu även som 10w/30, vilket gör att det kan användas året runt.

måndag 13 september 2010

lördag 11 september 2010

Läsarnas egna, del1

I Teknikens Värld kunde man 1972 kunde man skicka in fiffiga tips som honorerades med 25 kronor. Inledningsvis kommer ett tips som underlättar fickparkering, och ett som hjälper igång en bil med svagt batteri.
Det här är mycket användbart för oss som åker PV.

En påminnelse om vintern som kommer.

torsdag 9 september 2010

Vajsing på karetan?

Inga problem så länge man håller sig till de södra delarna av den kungliga huvudstaden.
Anno 1967

söndag 5 september 2010

Nytt för hemmet

Det är allmänt bekant att elektriska maskiner underlättar i hemmet. Problemet är att en del av dessa har ett mycket begränsat användningsområde vilket gör att de för det mesta ligger och samlar damm på någon hylla. Men här presenteras en nyhet som borde komma till daglig användning så snart den kommer ut i handeln.
En slipad apparat som presenterades i Teknik för alla 1964

Karriären som inte blev av

Redan tidigt i livet, innan jag började skolan, var jag arbetsskygg, eller insåg åtminstone att livet inte bara kan bestå av jobb. Så därför planerade jag att bli sopåkare. Dels verkade det roligt att köra lastbil, men huvudskälet var att man bara behövde jobba på tisdagar. Det hade jag kommit fram till efter ett par års fältstudier eftersom det bara var då den gröna sopbilen syntes till i vårt villakvarter.

Nu vart det inte riktigt så, men det kanske var lika bra med tanke på hur en sopgubbes vardag framställs i den här annonsen.

Fläckkfritt i Året Runt 1970

fredag 3 september 2010

Apollo 1957

En rymdinspirerad annons för mopeden Apollo från 1957, samma år som den första Sputniken skickades upp.
Lyste upp mopedhimlen i Året Runt våren -57